Celakalah 3 Golongan Ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pada hari ini, saya ingin kongsi pasal apa yang Imam Muda Asyraf kongsi dengan kami budak PASUM pada hari Sabtu yang lalu...

Overall, apa yang dibincangkan pada hari Sabtu lalu adalah berkisarkan Percintaan dalam Kalangan Usia Remaja....so memang best...

Dan ini lagi satu before beliau sentuh bab cintan cintun, ini satu perkongsian yang membuatkan bulu roma saya menegak 90 degree!!

***************************************



Pada suatu Jumaat ketika Rasulullah ingin naik ke atas mimbar (tempat khatib berkhutbah bagi sapa yang xtau) untuk berkhutbah, baginda ketika berada di tangga yang pertama baginda menyebut..."amin"....

Para sahabat pun kebingungan dan berasa pelik...

Naik tangga ke dua, baginda sekali lagi menyebut amin....

Naik tangga yang terakhir iaitu tangga ketiga...baginda sekali lagi menyebut amin....

Selepas selesai solat Jumaat, para sahabat lalu bertanyakan, mengapa Baginda menyebut Amin sebanyak tiga kali ketika menaiki mimbar itu?

Lalu Rasulullah menjawab...ketika aku ingin ke atas mimbar itu, Jibril alaih salam telah berdoa. Aku meng'amin'kan.

Apakah yang didoakan oleh Jibril tersebut?

Ketika berada di tangga pertama, Jibril berdoa... CELAKALAH  mereka yang pada bulan Ramadhan tidak mendapat keampunan dari Allah swt. Rasulullah...Amin....

Naik tangga yang kedua...Jibril berdoa lagi... CELAKALAH mereka yang masih mempunyai kedua orang tua, tapi mereka tak berbakti untuk mereka... (correct me if I'm wrong)....Rasulullah mengaminkan...

Naik tangga terakhir iaitu tangga ketiga, Jibril berdoa...CELAKALAH mereka yang apabila mendengar nama Rasulullah SAW, mereka tidak berselawat ke atas nabi...Rasulullah mengaminkan....

*******************************************


Ulasan....

Sini nak ulas pasal yang puasa tu haa, sebab sekarang bulan puasa kan. Okeh2... Bulan puasa ni terbahagi kepada tiga fasa...memang sudah sedia maklum...bagi sapa yang baru tahu, Alhamdulillah ada ilmu baru.

Fasa yang pertama ialah pada 10 hari terawal pada bulan Ramadhan iaitu fasa Rahmat....Allah memberi rahmat kepada hambanya...(correct me if I'm wrong)....

Fasa kedua ialah pada 10 hari pertengahan pada bulan Ramadhan...iaitu fasa pengampunan. Allah membuka seluas-luasnya pintu keampunan kepada hambanya...maghfirah....dalam bahasa arabnya....Sudah terang lagi bersuluh, Allah akan mengampunkan hamba-hambanya yang memohon keampunan dariNYA...terutama pada bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. So, kalau lah kita tidak mendapat keampunan dariNYA pada bulan Ramadhan, selayaknya kita menjadi orang yang celaka. Rasulullah bukan senang2 nak Amin kan supaya orang celaka....tapi yaa, memang patut celaka bagi mereka yang tidak mendapat keampunan dari Allah. Nauzubillah.

Fasa terakhir pada bulan Ramadhan ialah pembebasan dari api neraka. Ini pada 10 malam yang terakhir... Namun manusia zaman sekarang lain jadinya... Bila tiba hari raya....semua insan bergembira... 10 hari yang terakhir, kita dah prepare segala macam barang untuk menyambut syawal tiba...hu ha hu ha...padahal 10 hari terakhir ini laa ada malam Lailatul Qadar....

Selingan

Beza Puasa orang biasa dengan Puasa ulama

Secara ringkasnya...kalau kita manusia yang punya iman tahap sederhana...apa yang kita dapat dari puasa adalah lapar dan dahaga semata... berbeza dengan para ulama (orang yang pandai dan mempunyai pengetahuan luas dalam bidang agama), mereka dalam 6 bulan sebelum Ramadhan, mereka akan berdoa..agar disampaikan ke Ramadhan tahun ini.... dan apabila selesai Ramadhan, mereka akan berdoa 6 bulan lagi...mereka berdoa agar amalan-amalan yang mereka lakukan sepanjang bulan puasa diterima oleh Allah....itu yang disampaikan oleh penceramah Ustaz Abdul Razak Muthalib yang bertajuk Ramadhan bulan perubahan... Konklusi, kita juga mampu mencapai tahap tersebut sekiranya kita berusaha, berdoa, dan bertawakal...

InsyaALLAH....


Ini saja laa...lain hari saya share lagi....bersama2lah kita tingkatkan amalan menjelang mau habis Ramadhan sudah...

Wassalam...

8 comments:

  1. nice entry..

    sy pon kena muhasabah diri balik ni ;)

    ReplyDelete
  2. entry yang bagus, dapat dikongsikan bersama :)

    ReplyDelete
  3. menapak ke sini dari blog pilihan hati dan terus follow

    ReplyDelete
  4. Hm Tuhan Suruh Umat NAbi Muhammad Insaf

    ReplyDelete
  5. perkongsian yg bgus..
    thx for sharing... :)

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang