Blood Donation

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahukah anda bahawasanya saya telah menderma darah? Okbai! Itu sahaja. Hehe!


Actually, time plkn ari tu dah nak derma tapi blood pressure kurang. 110/?? entah brapa tuu. tapi hari ni OK! 120/80! Yeah!

I'm O type! Universal donor. Sesapa pun boleh terima. So darah saya halal. :)

Jom bercerita! Sangat bersemangat untuk menderma darah pada hari ini. Kawan sebelah tu pakcet dia dah nak full. So saya genggam tangan laju2, pastu baru cepat darah kuar dan full!

Time baru nak kena cucuk!
In the same time, patutnya tak boleh camtu. Hehe! Ini menyebabkan....err.... I felt dizzy. I told the nurse. Hehe!

Sedang mengeluarkan cecair berwarna merah. Nampak tuu warna merah gelap kat dalam Hos tu. Hehe!
Dia cakap muka saya pucat yang teramat. Hadoih! Malu la..~~ Tapi dah menang dan lebih duluan dari kawan sebelah tu. Dan muka saya pucat dan pitam macam mau pengsan. Dia cakap kurang glucose dah. So diorang bagi minum glucose. Hehe! Pastu kembali normal. Pengalaman pertama!

Rasa dia? Tak rasa sangat, cuma ngiluuuu~~ Macam mau cabut jak tu jarum. Jarum tu pun bukannya besar! Bukan macam hos. Dulu time pikiran belum matang, ingatkan dia akan pakai hos pastu cucuk dalam tangan. Pastu berat kurang. Teehee!!

Proses?
  • Berat mestilah lebih dari 45kg! Tu paling 1st.
  • Makan within 4 hours before donation.
  • Isi borang derma.
  • Jumpa doktor, cek darah jenis apa. Cek berat. My current wight --->> 67kg! Alhamdulillah! Time di Sabah ari tu, berat 71kg! Kawan cakap, sebab berbeza graviti. Hehe!
  • pastu baring. Then kena cucuk jarum. Ngilu! Hahahahaha!
  • Pastu siap. Kena bagi makanan ringan.!

Best! Hehe! Sebab pengalaman pertama! Yeah!


Dan siap! Harapnya anda-anda di luar sana menderma. Sebab sangatlah ramai yang tak berani. So cabarlah diri anda untuk tidak takut darah. Hek3! Dan sampai sekrang masih rasa ngiluuuuuuu~~

Malam ni ada ceramah dari Ustaz Zahiruddin or Ustaz Zaharuddin tu. Tak pasti nama dia. Hehe! Kat kolej! Saya rakam and I'll share it later.

Wassalam! :)

11 comments:

  1. bagusnya..akk teringin sangat nak derma darah tapi x cukup berat...dah bertahun letak azam ni...huhu

    jom baca =_=
    oh lelaki!!

    ReplyDelete
  2. sy suka derma darah dan selalu derma darah..derma darah buat sy ketagihan..nak derma lagi..hehe

    ReplyDelete
  3. hang O jugak? bagus! pemurah! haha..
    aku pun O..

    ReplyDelete
  4. betullah muka tu pucat.. kali pertama lulu takdelah ekstrim sangat macam tu, biasa jer.. ekeke, next month will be the second time :)

    ReplyDelete
  5. @Niena Pengembara Ilahi mesti lah nak. tu dah jadi tanggungjawab. tapi kena tunggu 3 bulan lagi laa. means kalau dalam februari next year nak derma lagi. InsyaALLAH.

    ReplyDelete
  6. @CikGu Ma tak cukup berat? Allah! ni kena sumbat dengan daging berkilo2 ni. hehe! :)

    ReplyDelete
  7. @Arra Ahmad uish! best tu. derma darah salah satu cara untuk kurangkan berat badan. ek? #okbai

    ReplyDelete
  8. tahniah..!
    sy nk derma pn tkut..
    tkut dgn jarum...
    ngeeee~

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang