Kisah Dulu-Dulu - Kejadian Gerhana Matahari


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhmadulillah, kita bertemu lagi di blog ini. Hehe! Terima kasih pertamanya kepada para pembaca sekalian yang sanggup menunggu blog ini loading. Hehe!

Sekarang, dah jarang nak update hasil tulisan sendiri sebab fikirkan pasal pelajaran, it's much much more important rather than blogging. Ye ke? Ye lah, sebab dengan adanya ilmu pengetahuan yang tinggi (saya sangatlah kurang berpengatahuan), kita mampu menghadapi dunia yang lebih mencabar, macam sekarang dan lebih bersedia kalau ada apa-apa yang berlaku because we are not knowing what would happen next. Ok,  sedang merapu dan melalut.

Aku tak tau nak tulis pasal apa, tapi fikir balik, best juga kan nak buat entry pasal cerita zaman kanak-kanak yang tak boleh nak lupa. Perhaps! Zaman kanak-kanak adalah zaman yang paling best sekali! Teehee!

Afiq, that's me. Haha! And Abad, my brother.


Kenapa nak tulis time zaman kanak-kanak? Sebab usia ini dah nak menjengah 20 tahun. Rasanya bila dah mencapai umur 20 tahun, tanggungjawab dah semakin bertambah, even sekarang pun memang sentiasa bertambah dari sehari ke sehari. So, nak imbas semula kenangan-kenangan semasa kecil dulu.

Panjang betul pendahuluan.

Well, let proceed to my first post, hehe!

Gerhana Matahari



Time kecil-kecil dulu, tapi aku tak ingat lah time umur berapa. Hari tu hari biasa, memanglah, takkan ada hari yang luar biasa, melainkan jika hari itu ada 25 jam.

Pagi-pagi macam biasa sebagai kanak-kanak riang, solat subuh takde, bangun-bangun je, pergi ke dapur, buka tudung saji, dan sebagainya. Aku tak berapa nak ingat.

Jam menunjukkan lebih kurang 9 pagi, aku tak tau camna boleh baca jam. Mungkin kena ajar kot, tak ingat lah! 9 pagi, dekat Sabah, matahari dah melambung naik ke atas dan terasa bahang yang membuatkan diri ini berpeluh kanak-kanak (instead of using word peluh jantan. Hehe!).

Bersama abang, time tu masih kecil, mama pun belum melakukan proses pengeluaran anak. Baru saya dengan abang. Hehe! Di luar, matahari macam biasa naik.

Huhu! Dah besar panjang. :)

Sampai satu masa, tiba-tiba hari semakin lama semakin gelap. Time tu siang, matahari pula semakin tertutup oleh entah apa. Then, parents, makcik, datuk, nenek suruh masuk dalam rumah!

Masuk dalam rumah, hari pun menjadi gelap. I was thinking, 'Kenapa kejap betul siang hari ini?'

Ada satu kartun, eh, bukan kartun, cerita best. Mighty Morphin Power Rangers! Seingat saya akan ditanyangkan pada waktu petang. Atau itu cerita kartun lain? Tak ingat lah!



Hari memang gelap segelap-gelapnya, tapi tidak seperti kekasih gelap. Itu memang sentiasa gelap selamanya. Waktu untuk tengok kartun dah tiba! Tapi tengok jam, 'Eh, dah terlimpas!!' 

Nota kaki: Limpas adalah bahasa Sabah yang bermaksud Lalu. Contoh ayat, 'Boleh saya limpas kah?' Means, boleh saya lalu? Ada faham? Yeah!

Dan hari itu merupakan sejarah dalam hidup yang tidak akan dilupakan sebab terlepas siri kartun tu! Sebab ingatkan hari dah malam!

Habis part time kanak-kanak.

Ok, sekarang apabila belajar subjek Sejarah di sekolah menengah.

Pada tahun 1995, berlaku kejadian gerhana matahari yang boleh disaksikan di Matunggong, Kudat, Sabah pada tarikh yang...err...dah lupa! Haha!

Time belajar sejarah tu, imbas kembali semasa kecil berlaku! Zupppp! Pastu, baru lah cakap, 'OoooooooooO'. Patutlah gelap hari itu.

Pastu, dengan perasaan yang sangat baru tahu, cerita lah dengan kawan pasal hari tu, time kecil, gelap satu hari!

Malangnya...... tiada seorang pun yang percaya! Haha! Camna boleh percaya sedangkan, kalau tahun 1995, umur baru 2 tahun?!!! Ditertawakan ada lah. :'(

Tapi, dengan perasaan yang sangat kuat, entah mana ingatan datang tu, satu hari gelap. Memang aku kuat ingatan pasal kenangan kot. Tapi fail dalam mengingat fakta sejarah. Hehe! :)

So, itu lah ceritera Gerhana Matahari Pertama yang berlaku semasa tahun 1995, masuk buku Sejarah.

Kalau tak nak percaya, lantak lah! Hehe! Tu cuma kisah hidup.

Well, aku tak tau korang rasa enjoy ke tak baca. Hehe!

Apa-apa pun, thanks for reading, and leave your comment below.

Wassalam! :)

27 comments:

  1. sya x ingat.. tp my mum ada crita kejadian time tue.. gerhana matahri.ngeh.

    ReplyDelete
  2. Tiada dahulu, tiada sekarang...nice memories :)

    ReplyDelete
  3. 1995?? pa sya buat thn tue ah? *blank2.

    ReplyDelete
  4. weee so sweet . *tetiba
    saya suka lelaki mata sepet .
    saya suka orang pakai baju arsenal .
    heee .
    nasib baik saya dah jumpa kekasih hati , kalau tak . . . . . .
    hahahahha . *joke2

    ReplyDelete
  5. tahun 1995... mase tu aq bru pandai jalan... hahaha..

    ReplyDelete
  6. seyes ka ko hengat?? hebat gilerr.. time tu ko 2 tahun?? err..

    ReplyDelete
  7. waa afiq..hahha..lucu gmbr ko,.mmg budal dr kecil..wkwkwk..tu la sebab ko ingt !!

    ReplyDelete
  8. hahahaha.. aku plak masa kecik2 dlu percaya yg gerhana matahari sebab ada naga lidung matahari.. sbb tu ada cina main gendang nk halau naga tu.. LOL

    ReplyDelete
  9. nanabyte tyme tuh darjah satu kot. uhuuu. siap de org pesan, xleh tgk direct melalui mata kasar. nant rosak mata.

    he, jdik ktorg pakat gune ngative filem tuk tgk dat phenomenon. omakaii kenangan. :')

    ReplyDelete
  10. @GIBREL ko memang, nda payah ingat pun xpa. hehe!

    ReplyDelete
  11. @fiza nurani i dont know why i could still remember that day,....

    ReplyDelete
  12. @faizulosman hehe! bagus3!!! time tu sy dah pandai berlari. errrr

    ReplyDelete
  13. @♥ shaheizny ma ♥ sandi juga burn!!! ber-afiq afiq kunun. ok, muntah darah jap. my family jak yang boleh panggil afiq. bluek!

    ReplyDelete
  14. @Solihin Zubir sampai sekarang ke percaya? itu bermaksud, ang masih kanak-kanak. lalalala~~

    ReplyDelete
  15. kejap nye dh nak umur 20 thun. T,T

    ad ke dlm buku sejarah crite psl gerhana matahari? hohoho. sori, aku bukn pencinta subjek sejarah. =='

    ReplyDelete
  16. Salam :)
    I randomly found your blog from one of my friend's fb n i saw ur picture up there with badri. is that him?? hehe just wanna make sure that i guessed the person right.

    ReplyDelete
  17. @yampe =) ke itu subjek geo?? hehe! entah. percaya seja...

    ReplyDelete
  18. Your means of describing the whole thing in this article is really good, all
    can easily be aware of it, Thanks a lot.

    My page - click here

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang