I Hate KPOP


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah baca tajuk tu? Wait a sec! Ini cuma pandangan sahaja. Baca sampai habis baru nilai sendiri. Lalalala~

Homaii!!


Firstly, yeah! I'm a big fan of SNSD, especially Taeyeon, Sooyoung and Yoona. Hehe! Perhaps, sangat meminati lagu-lagu Kpop. Female group, mostly semua. SNSD paling top, 2NE1 second, then bercampur baur antara Miss A, Wonder Girls, Kara, 4 Minute, F(x), Sistar (Oh my Hyorin!) dan sebagainya. Tertinggal T-Ara.

What she's trying to say?


Dan kalau Male pula, Suju, then B2ST, TVXQ, Big Bang dan sebagainya. Sangat meminati mereka.

Tapi, kenapa tajuk tu? Saya Benci Kpop!?

Sini lah saya nak ulas pandangan saya kenapa saya benci Kpop.


  • Saya Benci KPOP apabila saya tengok ramai orang yang bergaduh pasal KPOP.


Saya ada baca satu blog yang menghina KPOP. Lalu dia dicemuh, dimaki dan dihina sampai terkeluar segala bentuk macam dan ragam sebenar manusia. Memaki, mencaci, menghina dan sampai mengugut untuk membunuh! Walhal ianya cuma music. It's just music weh! Disebabkan oleh KPOP, ramai yang bertelagah. Kadang-kadang saya pun terjebak juga dalam aktiviti pergaduhan kecil-kecilan (dalam hati) untuk mempertahankan group yang kita sokong. I'm SNSD fan once again. Haha! Then bila nak pertahankan pasal group masing-masing, maka masa itu lah ramai orang yang akan hilang pertimbangan sehingga sanggup mengugut dan mengumpat serta mencaci rakan sendiri demi group yang tersayang. Wake up lah! Kalau sokong tu, berpada lah. Jangan sampai nak saling mengutuk. That's the first reason why I hate KPOP sometimes.


  • Saya benci KPOP bila banyak masa yang dibuang bersama KPOP.


Ini lah kelemahan saya sebagai seorang insan bernama lelaki. Haha! Bila tengok perempuan seksi, maka time tu lah diri terpacak depan skrin laptop, atau depan skrin television, dengan mata terbuka terbuntang luas sambil menari ikut irama pop yeah yeah! Okeh, penceburan diri ini untuk mengikuti perkembangan dalam musik KPOP adalah pada tahun 2009, time tu lagu Gee by SNSD sedang meningkat naik, dan memang meletup pun. First time tonton, I was like, wowww! Great! Their body! Their face! Demmm~~ Pasal tu lah juga saya benci KPOP, membuatkan diri ini lalai dan terus terlena dalam kelalaian. Oh tidak! Sampai sekarang masih lagi. Kalau tengok lelaki, errkkk!


  • Saya benci KPOP bila tengok ramai orang ikut Korean style.


Zaman kini, remaja sangat-sangat mudah untuk terpengaruh dengan budaya luar, di saat mereka sedang ingin mencari identiti diri masing-masing. Bila terkena pekena KPOP ni, yang bahangnya menular sampai ke seluruh dunia, memang tidak dinafikan bahawa semakin ramai orang mengikuti gaya dan fasion orang Korea, sehingga hilang ciri-ciri ketimuran yang dididik sejak kecil. Hey! You guys, kalau nak berfesyen pun, masih kena berpandukan syariat yang ditetapkan. Malah ramai yang membazirkan duit semata-mata ingin meniru gaya dan tak nak ketinggalan trend semasa. Kau nak tau? Kau dah menyusahkan parents kau! Kau dah buang duit diorang. Kau tak pikir masa depan kau yang masih panjang (kalau panjang umur), tak nak menabung. Melainkan kalau kau ni kaya, takpe lah. Haha! Derma sikit kat orang miskin tepi jalan.


  • Saya benci KPOP sebab diorang palsu! Fake!


Okeh, sini nak cakap, kalau setakat diorang tu nak ubah muka ke nak jadi cantik, buang itu, mancungkan hidung, I don't care at all. Biarlah dia orang nak buat semua tu, lagi saya suka. Especially the lady! Auwww! Tapi kan, kalau kita tengok di video klip ke apa, yang lelaki tu semua nak buat muka kiut, walaupun memang kiut. Adei. Bengong! Diorang fake! Malas nak ulas.


  • Saya benci KPOP bila semua orang beralih kepada genre music KPOP, lupa kepada lagu Melayu dan English songs.


Ini saya tujukan kepada diri sendiri. Dalam mp3, kebanyakan lagu hari tu ialah lagu Korea, tapi bila redakan sedikit nafsu nak download lagu Korea baru, sekarang dah beralih semula kepada lagu English. Lagu Melayu sekarang pula, semua pasal populariti. Tapi kurang kualiti. Ye dak? Tu pandangan aku lah. Kalau nak bantah, silakan. Lagu sekarang style Indie punya. Senang sangat nak nyanyi, ambil gitar, microphone, pastu start lah jamming entah pape lah. Bila tengok koleksi Anugerah Juara Lagu sejak 80-an, vokal itu diutamakan. Sampai sekarang masih kagum. Tapi sekarang? Lagu Najwa Latif. Entah kenapa ramai orang suka, sampai saya pun accidentally TERhafal lagu ni. Suara dia memang sedap, tapi tak mencabar. Pasal populariti, adeh! Masuk lah dia ke final entah apa rancangan program tu. Adeh lagi! Dah tiada pasal vokal. Macam dulu-dulu, sampai senior dalam bidang musik ini dah kurang atau dah takde yang join. Rindu Aisyah, Zaiton Sameon dan Siti. Yeah! Serta Ziana Zain! Haha! Sekarang semua orang dah macam retired.

*****************************************

So, inilah hasil garapan saya pada hari ini.

Aku rasa, kebanyakan kita sekarang dah jadi pengikut setia KPOP, same goes to me. Tapi sekarang dah kurangkan, sebab busy dengan lagu English dan berblogging. Hehe!

So, kalau menyinggung perasaan hati seseorang, harap dimaafkan. Sumimasen. My bad. Memang aku rasa ada yang tersinggung. Adeh!

Apa point post ni?

Just nak share sebab baca blog sorang tu, omaiii! Dah lupa url blog tu. Huk3! Sedih bila semua orang hilang pertimbangan bila KPOP kena hina. Haha! Pelik tapi benar, bukan ada apa juga pun.

Napa aku gila dia ni?


Somehow! Sorry once again, this is just my own opinion. What about yours?

Huhu!

Wassalam.

22 comments:

  1. hawiz pon minat lgu3 k=pop..opss..kantoii

    ReplyDelete
  2. saya tak benci Kpop. saya juga tak suka Kpop! how? ;p

    ReplyDelete
  3. hahaha, samalah penyebab Lia tak suka KPOP walaupun hakikatnya Lia peminat DKPOP = Drama Korea + KPOP..

    cane tu??.

    ReplyDelete
  4. Pek Singgah dah...Maaf saya kampung sikit....KPOP? ttg muzik...emmm...just suka suki jek dgr muzik...minat tak kot..apakah lagi nak fanatik...hehe...tapi, sehingga hari ini...ada 2 melody jek i minat...tak tahulah KPOP ke APe...i minat melodynya...bukan kumpulan nya..haha...tgok di blog i sat lagi...

    ReplyDelete
  5. sy suka kpop tp sy setuju semua yg kt atas ni..dan jadi menyampah gak bila org terlampau fanatik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. same jek..Sye pun x suke k-pop..skitt jiwa nk dgr..susah btul bhasa..

      Delete
  6. kite harus bersederhane jer! fanatik dengan minat adelah ciri2 yg berbeza... minat atau tidak itu adelah hak individu... menyampah ke, x suke ke, it's terpulang.. yg penting kite go on dgn minat kite.. kpop? ade ape dgn kpop? it's muzik , dancer, perlu ke pertikaikan plasti ke muke dier? peminat yg melampau? itu semua x perlu kite pertikaikan . so, ape yg boleh saye cakap kat sini.. benci, minat, suke , menyampah, it's normal for me coz kite pandang skop yg kecik ... so,tajamkan mate, luaskan minda & pastikan pilihan adelah yg terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totally agree with you

      Delete
  7. cik bunny pon minat kpop tapi takdela sampai melebih2

    ReplyDelete
  8. sekadar minat je..xde la sampai nak fanatik :)

    ReplyDelete
  9. ok.. tadi aku usha2 kat google. 'i hate kpop' tajuknya. dan kluar blog ni. then bukak. ok serius. i am superb duperb anti kpop. betul, tak tipu. reason sbb aku tak minat k-pop =terlampau popular. masa dulu2, mase k-pop belum terkenal lagi, aku minatlah k-pop ni.. skali dengan tengok drama lagi. tapi, lepas terlampau femes dan sume artis2 k-pop dah secara terang2 memang fake dan BI! siyes aku dah jasdi anti k-pop. then trus bertukar kepada otaku (walaupun bukan otaku sepenuh masa. hehe) well, i just saw 'TEEHEE' .. Ryan Higa. =D (youtube celebrity feveret aku tu. huahaha. panjang komen aku.) anyway, keju~~ (yg keju tu,sile translate english. baru faham. ekeke)

    ReplyDelete
  10. I HATE KPOP bcoz sbb k pop nih bwk bnyk pengaruh yg NEGATIF..malahn kwn syer yg yg minat k pop dri mula smpai ke kini msih lag setia ngan benda alah tu[K POP]..TPI SYER SKANG DAH TAK DAH SBAB APER..sbb syer rse masa syer minat k pop..[that thing..]..syer rse tu bkan sayer skang syer sedar bhawa BENDA TU BAWA PNGARUH YG SGT BURUK..WELL//..."pd sape2 yg pro kpop yg mbca komen syer ni..lantaklh ko nk caci maki hamun ker..lantak sbb aku prnah brada d tmpat korg yg minat giler babi kat korea tu..jad aq tahu.." ..back to our conversation syer rse pngaruh buruk yg benda alah tu sdg bawak n 'INFLUENCE' KORG YG PRO BENDA TU N X SEDAR SINI AQ BGTAU..'' FIRST.."M'BAWA PENGARUH MENGUBAH MUKA IAITU DKENALI SBG PLASTIC SURGERY..sbb bg ngara yg tgh wave skang ni..[KOREA/KPOP]..BUDAYA MENGUBAH MUKA DKALANGAN REMAJA MALAH YG MASIH D'BANGKU SKOLAH PUN DH ADA YG MELALUI PEMBEDAHN KOSMETIK YG MENYAKITKN.../tpi ntah cmner biler dorg ubah muka dgn cara yg mnyakitkn tu hasilnya adalah aper muka BENDA TU yg korg bgah ngok skang..d kaca tv iaitu smuanya adalh ARTIFICIAL..jgn ingt NAtuRaL..IMPOSSIBLE..SCOND..KORANG AKN BUANG DUIT M'BELI BNDER YG X DER KNER MNGENA LGSONG MALAH M'BAZIR..CONTOHNYER..CM KEYCHAIN2 2 SMUA N BNDER YG KONONNYER EXCLUSIVE 4 K POP FANZ LER KONONNYER SEDARLER WEI!! DUIT YG KORG KLUARKN UNTUK BLI THE STPID THING TU SEMUA BKNNYER DPT PULANGAN KE KORG BLIK MALAH KORG MENGUNTUNGKN BENDA TU..DN BENDA TU X MENGUNTUNGKN KORG PON..N ANOTHER EXMPLE..SUCH AS KORG BYAR TIKET SMPAI BERIBU UNTUK TMPT DPAN UNTUK TONTONAN KORANG YG HNYER UNTK LAGU YG X SMPAI SPLOH MINIT PON 1 LAGU KORG DH SPEND GLER BABI..KONONNYER 1ST CLASS UNTUK KORG TATAP BNDER TUH..N ANOTHER WHY NOBODY WOULD REALIZE THAT KOREAN WAVE RIGHT NOW ARE NOTHING BUT PARASYTE TO US...COZ KORANG BYAR UNTUK TATAP BNDER TUH YG BRHARGA SBNYAK BERIBU N BG YG MAMPU TU KOT2 RSERNYER BRATUS KOT OR STAKAT NGOK DRI TMPT JAUH JER SBB JANJI ASALKN NGOK..JGN X NGOK KN???? KORG YG MENGUNTUNGKN LAG BNDER TUH YG DH SMEMGNYER KAYER NK MAMPOS BTAMBAH KAYER MLAH PARENTS KORANG AKN SMAKIN LAMER MKIN POKAI NGAN KORANGNYER PRANGAI MAKLOMLH NK JAGER ATI ANK2 LER KTERKN IBU MITHALI BAPA MITHALI BG SAPER2 YG PKAI DUIT TBONG SNDIRI TUH AQ CKP RUGI PD DRI SNDIRI..LER WEI!!!! MAKA BERKESANLAH BNDER TUH [K POP] MNJAYakn misinyer yg smemgnyer nk kn duit pndapatn 4 ngara dier tuh kn..ke mner g nyer lag dit 2 smua kalo x ker ngara sndiri n diri sndiri kn.. n LASTLY..QUIT LER WEI KPD SESAPER YG BRANGAN NK PNGGIL IDOL BENDA TUYH [KPOP] KORG NGAN PNGGILAN YG IRRRITATING N ANNOYING 4 ME SUCH AS { OPPA!!!!!!!!!!!] mcm opah jer aq dgar per korg pnggil idol korg org tuer ker..jgn prasan ler bg pminat yg dh berumur udah2 ler ngan mimpi yg x bkekalaln lmer ngan bnder2 tuh semua or you all will regret like THE BEFORE ME not NOW ME..K BYER THATS IT MY ADVISE 4 YOU ALL WHO ARE STILLL DAYDREAMING EVEN UNDER THE HOTTEST SUN MAYBE SOME OF YOU WILL NEVER REALIZE IT THEN GET .....LOST..IM SORRY IF MY COMMENT ARE A BIT ROUGH N RUDE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SOO IN SHORT WAY I AM "ANTI-KOREA".. WELL

      Delete
    2. You acclaimed yourself as ' anti-korea' so just quiet. Tak perlu pun kutuk. Kalau nak nasihat, guna cara yang betul. People said, 'enjoy your life while you're still young' jadi tak ada masalah untuk kitorang enjoy. Pada yang berumur pun, tak ada masalah jugak. Tak ada halangan untuk berhibur asalkan menepati landasan agama. Kalau awak tengok yang berumur tu tak sedar diri pada pandangan awak, mungkin dia seorang yang lain dekat rumah. Mungkin lagi baik dari apa yang awak fikirkan. pasal Kpoppers beli barangan kpop pulak, saya setuju kitorang buang duit tapi at the same time kitorang bangga sebab dapat bantu artis kesukaan kitorang untuk memperluaskan lagi bakat diorang dan dengan duit kitorang jugak, kitorang bantu diorang(artis kpop) untuk menghasilkan lagu yang buat kitorang enjoy. It's hard to describe but you know, kitorang sendiri tahu apa yang kitorang buat even though some of us don't. Kitorang minat kpop sebab kitorang suka, benda yang kitorang dengar dan ikut. Mungkin ada yang fanatik sebab ada nilai sentimental
      contohnya : waktu diorang sedih sebab dikutuk orang, something related to kpop brighten her up. Okay? It depends on themselves. Kalau diorang fanatik sangat, tak bermakna kpopers lain fanatik. So, kalau awak nak kutuk, jangan guna nama semua. Actually, memang awak tak boleh kutuk pun sebab kutuk tu lebih kurang sama dengan hina and hina tu dikira berdosa. Fikirlah sendiri samada perbuatan awak ni betul atau tidak. Memang betul sebab niat awak untuk nasihat kitorang cuma cara yang awak guna tu tak betul.

      Delete
  11. Shut The FUCK UP k-pop!!!!!!!!!!!!!
    hehehehehehehehe....
    Say pun benci KPOP
    Sebab x2

    1.muka lelaki kpop terlebih kiut PENDEK kata >>P.O.N.D.A.N<< dan bukannya SEMULAJADI

    2.budak x2 zaman sekarang nie semakin menjadi-jadi MacaM orang-gile

    3.Remaja Perempuan pun makin banyak NAFSU dah nak Jadi Gile

    Saya namakan gejala inI sebaGai ViRus K-Pop

    Bukannya Korea Utara....

    ReplyDelete
  12. well i dont like k pop either... j pop is my favor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lol...actually kpop is better than jpop..its not because of music but the culture. macam AKB48..they are too young to show off their body. taking pictures in bikini for their calender. sedangkan kpop, label syarikat drng akan melarang pemakaian sebegitu dalam usia yg muda. walaupun kpop bermuka palsu, sekurang2nya drng tak la bergambar pakai bikini nak jual kalender je. mereka seolah2 nak jual badan je. bakat yg mereka ada hanya sebagai penghias diri semata-mata. sebab tu la minat kpop berbanding jpop. mereka masih mengekalkan kesederhaan kpda remaja yg masih muda dan dibawah umur.

      Delete
    2. Walaupn aku kurang minat AKB48 tp aku respect diorng x wat plastic surgery...nmpak natural beauty...then... lyric lagu kpop ni repetitive, no deep meaning, pastu lagu lebih kurang same je dgn lgu kpop yg lain. So jpop is better than kpop

      Delete
  13. I Like Kpop but I hate Kpoppers :3

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang