Bengong #16 Please! Help Me!

Berkenaan entry paling terbaru semalam, iaitu Cerita Malam Pertama, I can make a conclusion, memang kita suka baca yang lucah. Patut lah banyak berlaku kes rogol, buang anak, zina dan sebagainya. Sebab fikiran dah kotor. Huhu! Taubat atau TauBUAT? Huhu!

So dah kotorkan fikiran itu, kena lah bersihkan semula.

Jemput baca.


Anyway. Hari ini hari baru.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini nak post pasal dapatan dari facebook juga.

Tapi memang bengong!

Enjoy! :)

********************************************

Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Pasir. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas didepannya dan tanpa fikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir.

“Maaf dik.. tumpang tanya.. Apa betul ini jalan Pasir?”

Bayangkan je lah camni.


Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab… “ha’ah”

Pelancong itu tidak faham perkataan ‘ha’ah’.

Namun kerana budak kecil itu mengangguk. Dia yakin bahawa jawabannya adalah betul.

Masih dalam kebingungan.. melintaslah pula seorang remaja di depannya. Lalu sekali lagi dia bertanya..

“Maaf dik.. tumpang tanya… Apa betul nama jalan ini adalah jalan Pasir?”

Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, “Benar”

Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan ‘benar’.

Namun kerana budak remaja itu mengangguk.. dia yakin yang jawabannya adalah betul.

Masih dalam kebingungan, melintaslah pula orang dewasa.. lalu pelancong itu segera bertanya

“Maaf encik.. saya tumpang tanya… Apa betul nama jalan ini Jalan Pasir?”

Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, “Betul.”

Akhirnya pelancong itu merasa puas.. tapi masih kehairanan.. lalu Untuk menghapus rasa keraguannya.. dia bertanya lagi..

“Saya keliru.. Tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya ‘ha’ah’.. lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya ‘benar’. akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab ‘betul’, tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?”

“Oh, itu maksudnya sama aja.. Kalau yang menjawab ‘ha’ah’ bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah aje… Kalau yang menjawab ‘benar’, orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah.. dan kalau yang menjawab ‘betul’ itu pastinya orang itu ada sarjana,” jawab orang dewasa itu…

“Jadi.. Anda tadi menjawab ‘betul’, bererti snda seorang sarjana ya! ?” tanya Pelancong lagi..

Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, “ha’ah”.

********************************

Koleksi Bengong, klik dekat atas sana, Bengong.

Thanks.

Wassalam!

6 comments:

  1. kahkahkahkah vongok. last2 dia jawab ha'ah. bangang je .

    ReplyDelete
  2. aper ke pesen pkcik 2...ahahhaa

    ReplyDelete
  3. oh... betul. <---ckp ni terus dah ade sarjana dah. kbai :p

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang