Wang Kertas Malaysia Siri Baharu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Well, hari ni hari Jumaat. So pegi lah tengok-tengok BW kat blog orang. Banyak pula cakap pasal duit baru kan. Huhu!

Oleh kerana jarangnya online, ceh! Oleh kerana jarang noh buka berita, tak tau pasal perkembangan semasa. Study! Heeee~~

Nak juga buat post pasal duit!

Tema untuk duit ni Keunikan Malaysia. So, first impression, mesti pasal kebudayaan, flora dan fauna.

Dan....................ternyata telahan itu benar sama sekali! Haha! #okbangang

Baru dilancarkan 21 Disember. So baru dua hari yang lepas.



RM100, nilai paling besar. Bayangkan kalau ada RM500 ke, RM1000 ke.
Tema: Keajaiban Alam Semulajadi


RM50, still nampak macam yang lama punya. Hijau.
Tema: Pertanian dan Teknologi


RM20, tetiba membuat penampilan baru setelah lama menghilang. Nape tak buat sekali RM2.
Tema: Hidupan Laut


RM10, warna macam pudar. Hak3! Tapi tak tau laa kalau dalam dunia sebenar.
Tema: Flora


RM5, masih plastik ke? Tak tau.
Tema: Hidupan Liar


RM1, masih kekal warna biru dan nampak pudar. LOL!
Tema: Sukan Tradisional


*****************************************
Overall, nampak smart. Tapi nilai kertas ni haha! Sebenarnya kertas takde nilai, yang ada nilai sebenar, emas dan dinar. Sebab kertas ni kita cetak dengan ada tulisan di atas tu. Tu lah pasal ada nilai. Pada hakikatnya takde nilai. #apaguacakapni

Untuk kesekian kalinya, dah malas sikit nak update blog sebab nak pokus pada pelajaran. Cewah!

Sebab result exam semester 1 pun teruk, semua gara-gara blog, twitter dan facebook!

Anyway, selamat menjalani ibadah Jumaat. Hehe!

Wassalam! :)

9 comments:

  1. duit syiling pun ada lah. aku baru search semalam. ^^

    ReplyDelete
  2. suka keler hijau .
    weyh . jgn la malas update . tak nak la kawan mcm ni :(

    ReplyDelete
  3. ntah bile bleh rasa duit baru ni..cm cntik je..

    ReplyDelete
  4. yam - tau. tapi malas. hehe!

    Halimaton - main jutaria sudah...

    Dila - ye2. weekend akan jadi rajin.

    Udin - tunggu next year. hehe!

    Nalisa - indeed! :)

    ReplyDelete
  5. mcm mainan..ala2 saidina gitu..hak3

    ReplyDelete
  6. Duit rm2 tanda tangan kat tepi ada harga?

    ReplyDelete
  7. Duit rm2 tanda tangan kat tepi ada harga?

    ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang