‎3 Jenis Hati Ibarat 3 Jenis Air

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Seperti biasa. Pagi-pagi mesti agama. Mulakan pagimu dengan senyuman! ^^


Tazkirah Pagi: 3 jenis Hati Ibarat 3 Jenis Air


3 jenis hati yang ada dalam diri kita ibarat 3 jenis air.. Sediakan 3 gelas, satunya berisi AIR KOSONG. Satunya AIR TEH dan yang satu lagi dengan AIR KOPI YANG PEKAT.Untuk AIR KOSONG, diumpamakan HATI YANG BERSIH..Masukkan gula yang diibaratkan sebagai dosa kecil. Adakah nampak gula itu jatuh? Ok, masukkan pula sudu ke dalamnya yang diibaratkan sebahgai dosa besar. Nampak jelas? Ya, kedua-duanya nampak jelas bukan?

Begitulah diibaratkan hati kita yang bersih sekiranya pernah melakukan perbuatan salah, hati kita akan merasa gelisah dan terasa yang dia sudah melakukan dosa. Jelas terasa di hatinya yang dia merasa bersalah. Itulah gambaran hati yang bersih. Mudah sensitif dengan gerak geri laku perbuatannya.Untuk jenis hati yang KEDUA, AIR TEH itu diibaratkan sebagai HATI YANG SAKIT. Jika dimasukkan gula atau sudu, masih lagi nampak kelibat kedua objek itu namun ianya samar dan kelabu. Begitulah hati kita jika ianya sakit, tidak akan merasakan sensitif terhadap dosa dan kesalahan yang dilakukan. Kita masih sedar kita berbuat kesalahan tetapi menangguhkan taubat atau istighfar.Dan untuk yang KETIGA ialah HATI YANG MATI, wal'iyazu billahi min zalik. Hati yang mati diumpamakan sebagai AIR KOPI YANG HITAM PEKAT dan segala objek yang masuk, kita sudah tidak nampak. Apa yang kelihatan ialah hitam sahaja. Itulah hati mati yang sudah berasa halal haram adalah sama dan tiada beza baginya.

Namun, jauh di sudut hati kita, ada sedetik rasa yang kita mahukan kebaikan dalam hidup. Untuk proses pencucian hati ini, sama-samalah kita mulakan dengan istighfar dan mengakui segala kesalahan kita kepada Allah.

Bertaubatlah, kerana sedetik kita mahu kembali ke pangkuan Allah, Allah akan sambut kita dengan kasih sayang-Nya, yakinlah dengan cinta Allah.

Banyakkan berzikir, membaca mathurat, bangun malam, membaca Al-Quran dan berazam untuk berubah. Didik hati kita supaya sentiasa beristighfar dan merendah hati. Diakui hati kadang-kadang sukar dikawal kemahuannya, tetapi selalu berdoa pada Allah agar kita ditetapkan iman. Amin.

Semoga hati kita dapat dibersihkan dan dicuci selalu sehingga mendapat hati yanhg bersih dan jagalah ia selalu."Anggunnya peribadi kita bermula dengan anggunnya hati kita."


Wallahualam!

Selamat beramal!

Wassalam!

12 comments:

 1. perumpamaan kan.....sy suka ke3 tiga air tu...

  template blog kita sm laaaaa

  ReplyDelete
 2. yeah! semua nasihat best! jom amalkan!

  ReplyDelete
 3. nasihat yang berguna,...nice entri

  ReplyDelete
 4. analogi yg bagus..selalu la beristighfar..

  ReplyDelete
 5. wahhhh!!! bgus gila ko ni!! info berguna taw :D suke suke

  ReplyDelete
 6. @ShahzCudin senantiasa. sentiasa tu macam biasa je.... hehehe!

  ReplyDelete
 7. kena pakai filter ni nak bagi hati bersih balik :)

  ReplyDelete

Follow my Insta: syafiq_ahadin

Nuffnang